Wednesday, March 17, 2010

kronologi

dulu masa sekolah rendah, cikgu tanya nak jadi apa bila besar
budak2 : doktor, cikgu, pilot, engineer bla bla
*termasuklah saya sendiri.

naik sekolah menengah pulak
budak2 : ok jawapan still sama, tapi bertambah variasi la sikit kan. nak jadi itula inila.
*me excluded : time ni tak tahu nak jadi apa. just follow the flow.

pastu time matrik
budak2 : of course they know what they want in life and what to be in d future (so that boleh pilih between sains hayat dan sains fizikal).
*but me still lagi tak tahu. pelik? takde la pelik, i bet ramai jugak still lagi tercari-cari nak jadi apa. so for the safe side, aku ambil hayat konon banyak choice la nanti kan.

next is university
budak2 : mesti dah ada tujuan dan haluan masing-masing. kalau tak, takkan la dorang pilih course yang dorang pilih kan?
* but me? oh macam dah ter-jebak pulak. hurmmmm.

tapi tak pernah menyesal. ok tipu walaupun adala sikit-sikit sesalan tu. kalau tak jadi ini apa yang aku nak jadi pun aku still tak tahu. ngok ngek kan? tak tahu nak tunggu sampai bila baru nak tahu. parent yang paksa? entah. kalau tak ada orang push pun susah jugak kan? sampai bila-bila pun tak bergerak kot. jangan sampai dah habis belajar dapat degree baru sedar, 'oh ini bukan profession yang aku nak'. haru biru nanti. susah susah. sape-sape yang dah tau nak jadi apa dari awal lagi memang aku tabik ah. gilerr confident dengan choice yang dia nak. macam kawan aku yang sorang ni, dia dah target dan sedang dalam proses menjalani dan mencapai target dia. hebat-hebat!

tapi satu je yang selama ni aku nak jadi dan tak pernah tercapai. CIKGU! dah banyak kali mintak uni ke maktab ke x pernah dapat. ow begitu demand sekali mereka :(

11 Comments:

dancing queen♥ said...

saya nak jadi orang kaya boleh?

iny zakaria said...

aku pun same..
klu aku xamek medic,mesti xtau nk jd pe..
huh...

MIZZIDIEY said...

@zatiey : boleh boleh. kaya ape? hahahahhaha ;p

@iny : huhu. boleh join geng. heheh. tu la kan. xtau nak jadi ape....

ammira azmi said...

zati: jadi kaya bersama2 ayuh!

ed: you're over half way done my dear. at least, mu taw profession mu, aq ni..jadi gapo ni..hua3..follow the flow smpai sudah~

MIZZIDIEY said...

@mira : tau profession tapi takut nak go tru. boleh x? macam x confident and berbelah bahagi. n sometimes rasa cam x hepi. macam mane tu cik mira? kate org kita kne buat someting yang kita suker. kan kan?

ammira azmi said...

tape, happy tu bole dipupuk by time, yg pntg, enthusiasm!

sdg mberi smngt pd diri sndiri jgk

ohoh

(^^)

MIZZIDIEY said...

hurmmm. harap-harap la kan. insyaALLAH. kamu tu dah nak grad and ak tgk happy je :P semangat!!! sikit lg nak habis.

sum1 said...

aku nak jadi cikgu sek ren...
;P

MIZZIDIEY said...

haha. yer ke? ak nak jadi sek menengah ;p

athirah mohamed~ said...

Malaysia mengalami kerugian terlampau weh sebab mu tak dipilih jadik chekgu.

seriously!

:D

MIZZIDIEY said...

huhu. alangkah indahnya kalau betul2 bleh jadi kan? baru bleh buat geng! haha :P

 

Blog Template by YummyLolly.com - RSS icons by ComingUpForAir