Monday, November 8, 2010

dengar cakap mak

semalam ckp phone dengan dengan my mom. ckp punya ckp keluarlah bab2 motor ni. tanya itu dan ini. huhu. (mind the kelantanese version. haha)

ma : gano idi bwk moto loni? ok ko? stable doh?
me : oh ok jah. tadop gapo pun.
ma : jauh mano doh g?
me : pusing2 area campus. paling jauh bwk pun dlm 20 minit gitu jah.
ma : ok, molek la bwk moto jange laju2.
me : oh dop laju pun ore bwk. dlm 40 ke 60 jah. 60 tuh kalu lambat g klas. nk cpt gk bwk la laju sket. hehe.
ma : 60 tu laju doh. slow2 jah idi. jange bwk laju2. ni amek doa ni (ada 1 doa dia bagi) baco 3kali sehari utk keselamatan masa naik moto tu.
me : takpo2, hari2 idi baco doa sebelum naik kenderaan. insyaAllah.
ma : oh, takpo, baco ni jgk molek. idi igt kan? kalu dop igt tgk dalam buku kuning (ada satu buku doa harian yg my mom bg) pastu baca.
me : ok2. nati idi cari dale buku tuh.

then this morning, aku tak bace sebab tak sempat nak cari doa dalam buku kuning tu. hmm. pluss, gelabah nak g kelas and ada examss kottt. alasan semata! huhu. nak dijadikan cerita, balik exam hari nak hujan. cepat2 la kan nak balik. kluakan motor dr tempat parking, then vrooom. huhu. bila nak klua junction je, dem! terlanggar tayar motor sorang budak ni. dah dengar dah dia hon dr jauh. tapi macam blurr. sebab nak jatuh time tu. gelabah kot. nasib baik tak jatuh. and nasib baik jugak motor belakang aku sempat emergency break. phewwww. kalo tak haiiihhh. gelabah and cuak. terketar2 bwk moto balik. serba tak kena. kucing lintas jalan pun aku emergency break, bumper jalan tadi pun cam nampak tak nampak. haihhhh.

*moral of d story : dengar cakap mak. dia risau mesti ada sebab. baik dengar. jangan tak buat if dia dah cakap. huhu. sorry ma, nnti idi baca. dah cari dah (haha, balik trs cari doa tuh). hehe :D

3 Comments:

Anonymous said...

b careful dear! listen to ma's advice :)

ammira azmi said...

oh dear. that's so true. dengarlah cakap ibu anda. kalau pelik sgt tayah la dengar, umi saya suh drive 40km/h. itu sgt xpatutlah. hehe.

all the best for the exam dear. Allah bless. :D

MIZZIDIEY said...

@anonymous : thx :)

@mira syg : hahaa. betul2. tp kena dgr. risau bersebab kot mereka2. hehe :D thx babe! muah!

 

Blog Template by YummyLolly.com - RSS icons by ComingUpForAir