Sunday, July 10, 2011

Water Rafting

kenangan sebelum masuk clinical. BEST!

Saturday, June 11, 2011

First Day

first day clinical. muka excited gile. lols. now dah seminggu dah. me in neuro lab. banyak case dapat belajar. alhamdulillah. harap2 lab lain nanti semangat dia sama la. hehe. dah lame tak tulis blog. jari kaku kot. haha. so far biasa2 je. lalui dan nikmati sahaja time clinical ni. ok gtg, now tumpang at abir's. rumah still tade intenet. haih. ok dong. chow!

Monday, May 16, 2011

a quick lil update

Hey guys. I'm currently at home now. Blogging - can't stop myself. Huhu. To my dear bff (Zatiey, Mira and Tret), sorry babes tak bagitau nak balik. Sudden decision-tengok jadual-ada cuti-grab this chance-take risk jugak-then here I am-home sweet home! Balik for 5 days je beb. hehe. Tomorrow i'll be leaving. Flight on Wednesday tho tapi kena balik kl dulu.

Rumah kat indo still takde internet, explain why dah lama tak tulis blog. mobile internet sangat suck ok. dah la kecik tak stable plak line. haih. will pasang internet later, before clinical. maybe. hurmm. it such a good feeling dapat balik rumah walaupun sekejap. precious little time with fam. nanti tak taula bila boleh cuti lagi..

til then. bubbye!

Thursday, March 24, 2011

urticaria

itcchyyyyyyy! i've been having this for about 3 days. it is a type of skin disorder. can google yourself if you want (malas nak put the def here. huhu). luckily, i kena the mild one. red spots here and there. tapi gatal duh. mostly kena kaki. sobs. semoga saya cepat sembuh *yeah berharap untuk diri sendiri* :(

ok done with that. now series pulak. series here in my laptop is soooo banyak (me kind of 'hantu' la kan pasal cerita2 neh. huhu). it's getting full yo! must gear myself up and watch the series now. then delete, yep DELETE. i don't keep them lama2. buat semak je. lols. oklah. chiooowww! >.<

Wednesday, March 23, 2011

one step closer

alhamdulillah. kalimah itulah pertama kali terucap masa bangun pagi isnin-terus buka laptop-tengok facebook-dah ada namelist (nama student yang masuk clinical gelombang satu). semua kawan-kawan aku dapat masuk gelombang satu. alhamdulillah. insyaAllah Jun nanti bermulalah sebuah perjalanan sebenar kami sebelum bergelar doktor. doakan yer. harap semua berjalan lancar dan selesai insyaAllah Disember 2012. amin.

dah lama tak tulis blog. banyak benda yang berlaku. banyak perubahan. banyak kali balik msia. banyak habis duit. banyak makan. banyak tambah berat badan. haha. semuanya banyak lah nak di jadikan cerita. awal mac hari tu aku pindah rumah (dekat indon). rumah yg dekat dengan rumah sakit aka hospital. space lagi besar. ada dapur, dah boleh masak. ada TV. ada peti ais. ada garaj motor aku sendiri (haha!). alhamdulillah.

sekarang aku kat msia. selasa ni dah nak balik indon dah pun. tengah menikmati saki baki cuti yang tinggal. banyak masa dihabiskan dengan tengok tv. as usual lah kan. huhu. and lepas ni dah takde cuti sangat. so inilah cuti panjang yang terakhir. nanti kalau balik pun, paling hujung minggu je. memang akan banyaklah nanti post pasal aku homesick. haha. lol

aku dah kembali ber-twitter. sebab tu lah blog tak update sangat. hoho. semua thoughts pi sembur kat twitter je. kat sini takde ape2 plak nak tulis. huhu. dan sekarang, aku tengah banyakkan minum air, makan buah, tidur cukup. konon nak cantik. haha. let see how it turns out. banyak benda dalam kepala nak buat itu dan ini. tapi nantilah kalau ada peluang, ada masa yang sesuai aku buat. insyaAllah.

the first thing yang akan dibuat sejurus selepas sampai di indon adalah REFRESHING! banyak benda nak kena baca balik. hoho. oklah. chow!

Friday, February 18, 2011

multitasking

it's been a while. love this. huhu

Friday, February 4, 2011

doakan semuanya selamat. iA

pasal pelajar kat mesir. tolong doakan semuanya selamat. amin. adik saya kat sane (alex). so a bit risau. ayah saya cakap takde pape. alhamdulillah. dia adalah diantara orang yang bertuah jugak sebab sempat pergi mansoura sebelum semua benda ni berlaku. orang yg stuck kat alex kesian. eletrik, air semua kena cut. so kalo hp takde batt susahlah family or kawan2 nak call. makanan pun kena catu. makan ada time breakfast n dinner je. ni pun tak tahu smpai bila boleh tahan. and siang kalau lapar kena keluar cari makan sendiri, tu pun jalan dalam group. takleh keluar sorang2 bahaya. bank kena beku. harga makanan naik. susah susah. 2,3 hari lepas internet kat mesir kena cut. now dah ada balik. so boleh update dengan news dorang. iA esok evacuation. 5hb from mansoura to alexandaria (ambil barang2 penting) then jeddah pastu malaysia. orang yayasan pun dah hantar plane nak selamatkan dorang. dah lega sikit. harap2 semuanya selamat. kalau boleh, selamatkanlah semua orang. jangan tinggal satu pun malaysian kat sana. tak tahu apa akan jadi lepas ni. pape pun doakan semuanya selamat. iA.


p/s : kalau ada masa bacalah blog ni MiloSuam

Sunday, January 23, 2011

keep busy

keep busy. keep busy. keep busy. buat2 bizi. buat2 bizi. buat2 bizi. ok dah. giler! yerrrr tauuuu. tapi takpe so that masa berlalu cepat sket. brain pun bleh freeze kalau buat2 bizi neh. keh keh keh. hari ni, bersih bilik dah. now nak marathon series lak. ok memang busy. ni pun curi2 time nak update blog. haha. ok chow!

Saturday, January 22, 2011

plis!

takde benda lain dah dalam kepala. terasa mau pulang sekarang jugeee. haih. ya Allah ya tuhanku, kau permudahkanlah segala urusan kami. semoga ada waktu dan ruang untuk kami pulang bercuti. iA. amin.


dah rindu sangat-sangat :'(

Tuesday, January 18, 2011

pointless

want to go home so baddddddd.
everything here seems so wronggggg.
this past few days la, last 2 weeks was great.
my adik and my kakak always pm me with this:

adik : imy. bile nak balik?
kakak : mabiiiiiiiiiiii. i miss you.

hurrm. hati yang tough pun boleh cair kalu depa duk pm lagu tu je hari-hari. haih.

Sunday, January 16, 2011

at last

perasaan mau melompat-lompat sebab suka. haha

hari ni tengok 3 persalinan sekali gus. huhu. alhamdulillah. dapat jugak tengok akhirnya. how was the feeling? mula-mula kesian, then nampak sakit, then ok, aku boleh stand. horrray! nak test tengok diri ni dapat tahan tak. alhamdulillah lagi sekali sebab dapat bertahan. huhu. so far bleeding or any luka teruk2 didn't bother me much. first person yang beranak senang gila (sbb dah second child), so sekejap je, pop then keluar. huhu. second susah sikit. anak dia besar. so susah nak keluar. yang third person ni anak dia kembarrrr! ni tak sempat nak tengok sebab laparr so pergi makan. tengah lunch dapat msg. 'anak pertama udah lahir'. frust tak dapat tengok. makan cepat2 nak balik sane balik, odw jalan dapat msg lagi 'semuanya udah lahir, selamat'. lepas tengok macam mane orang melahirkan ni, memang sakit la. sebab tu kita sebagai anak kena hargai mak kita. besar jasa dia tu. selama hayat kita ni tak terbalas kot. huhu.

ok nak tido dah. penat dari pukul 7 pagi sampai 6 petang tadi jaga. ilmu yang takkan dilupakan. huhu. nite people!

Friday, January 14, 2011

obg

semalam jaga. dari pukul 3 petang sampai 5 pagi. best gilerrr. dari tak suka jadi doktor, tiba-tiba excited nak jadi doktor. hoho. kelas habis dalam pukul 230 petang. so memang tak sempat balik rumah nak wash up semua. stay, then pergi toilet paviliun (nak yang cantik aje. haha). dalam pukul 3 dah ready pergi ugd (unit gawat darurat/ emergency). duk la kat sane dalam 7 jam. bosan-bosan balik rumah mandi pastu balik hospital balik. bosan-bosan lagi, keluar dinner kat mie jodgja. bosan-bosan lagi merayap. memang takde kerja. tapi banyak kes. ada 2 kematian. memang sedih tengok. tapi nak buat macam mane. dah sampai masa. sorang meninggal sebab cedera kepala sedang dan sorang lagi sebab hematothorax (yer memang bukan obg. merayap je kerja. pergi menyebok kat orang lain. huhu). macam-macam kes tengok. bersyukur sebab masih dipanjangkan umur oleh-Nya, dan moga di jauhkan lah dari kecelakaan dan segala. amin.

then, lepas pukul 10 malam tukar dengan other group pergi jaga kat KABER (kamar bersalin). memang dalam hati doa giler-giler. 'tolonglah ada kes. nak tengok satu je orang beranak. satu pun jadila. satu je tak mintak lebih. satu jerrrrr' tapi hampehhh. sampai je kat bilik tu sepiiiii. takde orang langsung. patient pun takde. mulalah tak tahu nak buat ape. tengok banyak bed kosong. ape lagi kan. haha. dari pukul 1030 malam sampai 4 pagi aku tidur. yep tidur. bangun-bangun semua bed dorang tutup langsir. semua tidur!! haha. the best part is, aku rasa aku suka doktor nye life. ada purpose. tidur la kat mana-mana pun takpe. asal niat kerja nak tolong orang. nak selamatkan orang. kalau takde komitmen memang best kerja. huhu. so far suka lah. harap-harap sampai bila2 akan suka. iA :)

merah la kan? takkan biru kott. huhu.
gambar perhiasan :P

Tuesday, January 11, 2011

imy

september til january. almost 5 months dah tak balik.
rinduu nak balik rumah. plis ada cuti. peeeellllisssss.
\rindu mama dan aboh/

p/s : dah 2 hari internet macam ngok ngek! petang til malam takleh main. aduhai. tolonglah speedy oi!

Monday, January 10, 2011

*sigh

How I wish
If only la kan
*haih =.='

Sunday, January 9, 2011

minggu baru

Isnin/esok start OBG. wish me luck.
Selasa takde pape. mula gelabah kot. eh kejap, tidaklah takde pape. aku mungkin jaga (atau org selalu panggil oncall). harap bolehlah menukar date. tolonglah. saya tak kuat kalau dah jaga sampai pukul 5 pagi @_@
Rabu present thesis. sumpah takut! doakan yer. harap2 semua berjalan lancar iA.
Khamis ni memang betul takde pape. berdoa supaya ada cuti mungkin? malam-malam jumaat ni bagus berdoa kan. huhu ^^
Jumaat ke hospital seperti biasa. jaga ruang 9.
Sabtu JAGA lagi! nasib baik pagi sampai petang. balik terus boleh tidurrr. yeah!

Thursday, January 6, 2011

zombie

sangat busy. only tidur yang penting now. no more facebook-ing macam stalker, no more reading Justjared macam E! News bergerak, no more ym-ing dan skype-ing macam orang tak betul tengah gelak sorang-sorang. huhu. dah macam zombie dah hidup. after clerkship memang tidur gila-gila, pastu mula la tersedar pukul 2,3 pagi. bangun pagi menelaah (konon je). last-last end up blogging jugak. haha. what a life! paediatrics, so far sangat fun. cuma kadang2 je tak tahu nak buat ape. amat suka tentiran (tutor). doctors here so kewl yo! muda-muda tapi brain fuhhhh! dush dush dush bebel time tutor. tak sempat den nak menyalin. hehe. hari sabtu ni on call. excited kot! awal-awal kan, biasela. huhu.

Imagine aku jadi zombie. haha.
Zombie kampung pisang pun jadila. huhu.
(picture courtesy of Google)

ok bye. nak buat case report. til then!

Monday, January 3, 2011

Indonesian Wedding

1.1.11. Majlis Sambut Menantu K.keen :)
it was a beautiful wedding. sangat cantik.
makan sedap, makan sambil berdiri (ni konon tiru org jawa), borak2, gelak2, usha2 org, pastu balik tido terbongkang sebab kenyang. hahaha.

Selamat Pengantin Baru to K.Keen dan Abang Dimas

ni time baling bunga. baling eh? haha. ape2 la kan. tengok orang bersemangat 4,3 dan 2. err me : 1 pun kind of semangat jugak. nasib tak lompat. haha. bunga jatuh right betul bawah kaki, but then tak sempat nak amek jugak. belum sampai seru la tu kan? hahahaha. 1st time bouquet toss ni. it was fun and happening giler kot.

ni gambar yang tak edit. nak jugaakkkk.
(gambar cilok kat fb cik qilah. hehe :D)

hari ni clerkship. rasa tough giler berdiri dari pukul 7 pagi sampai 1 petang. next post bila rajin and bersemangat nanti saya cerita.

 

Blog Template by YummyLolly.com - RSS icons by ComingUpForAir